Wednesday, December 10, 2008

down memory lane...

BismillahirRahman nir Rahim.. Deana ish in -Slam Dunk mode- huh... nilah anime yg sy sgt2 minat smasa tingktn 3 dulu smpi cikgu P.J.K kelas sy pn pnggl sy 'Sakuragi' (main character yg berambut merah) semasa kelas kami main basketball untuk kelas PJK.apalah... ni sbb kwn2 sekelas yg bgtau cikgu la tu... suka2 ja dorg nie.. mm...sambil2 tgk anime ni time2 cuti ni,mengingatkan sy plak zaman2 skolah menengah.hehe,rindu dgn semua kwn2 ku.. apalah kabar dorg yer...

oo..ya. bg sy, semangat berjuang yg ditunjukkan dlm anime ni blh kita jdkan sbg cth. dlm anime ni, team basketball Shohoku (gmbr di atas) berusaha bersungguh2 utk mencapai kemenangan dlm stp game yg mrk join utk menuju ke peringkat kebangsaan. dlm pasukan ni termasuklah watak utama Slam Dunk ni iaitu Sakuragi Hanamichi yg bru saja start main basketball tapi semangat utk menang tu membuatkn dia improve dgn cpt dlm sukan ni termasuklah dgn tenaga badan & bakat (mungkin lah kot..) yg dia ada. satu ja yg nda best pasal si Rambut Merah ni.. temberang & ckp besar betul... aishhh...sbb tu nda suka bila dibandingkn dgn dia. tapi dia ckp besar pn,adakalanya dia berusaha improvekan diri utk m'capai apa yg dikatakannya.

mcmana nak jdkan sbg cth bg diri kita??

blh jer... kalo team member Shohoku menetapkn peringkat kebangsaan sbg target mrk & kemudian berusaha b'sungguh..kita pulak sbg hamba Allah blh menetapkan Syurga Firdausi Allah di akhirat kelak sbg target kita. Makanya,kita perlulah berusaha bersungguh2 dlm amal ibadat (fardu ain,fardu kifayah,wajib,sunat..) yg kita niatkn hanya kpd Allah. Dlm Slam Dunk, Shohoku hanya dpt tempat kedua..tp cukup utk melayakkan mrk sbg pasukan utk ke peringkat kebangsaan jugak. Jadi,kita pn...yg mmg x perfect ni, kalaupun x dpt buat dgn sepenuhnya ataupun bila kita nak tegakkn sesuatu krn Allah,tp xdpt jg krn org yg ditegur tu degil.. xpa~! krn Allah melihat kpd usaha kita..! Kan Allah itu maha Pemurah.sdgkn kita niat utk b'buat kebaikan krn Allah saja,sudah diberi pahala.

ok...next.. Sakuragi yg baru belajar main baskteball (dia ni betul2 ZERO knowledge psl basketball sblm join team ni..), w/pn byk ckp besar tp dia berjaya m'bawa kesan kpd character lain dlm Slam Dunk krn dia ttp berusaha utk improve dirinya. orait..blk kpd diri kita.. Tenaga badan Sakuragi yg menakjubkan (energetic gila Sakuragi ni) m'blhkn dia m'pelajari pasal permainan basketball dan improvekan dirinya melalui latihan yg konsisten (dgn masa terhad). Sakuragi ni sy umpamakn macam org yg bru dpt 'hidayah' dan baru berubah dr zaman jahiliyyahnya. Tenaga badan Sakuragi tu mcm "hidayah"..Allah berikan hidayah kpd org2 yg dikehendakinya(kita juga mestilah berusaha m'carinya jugak..). Then.. bila da dpt 'hidayah' tu, jgn biarkan ianya berlalu pergi. Gunakan hidayah itu utk dekatkn lagi diri kita kpd Allah (sbgmana Sakuragi gunakan tenaga badan yg superb tu utk berlatih basketball hingga jd tunjang dlm pasukannya). Latihan kita pulak adalah amal2 ibadat dan mempelajari ilmu agama (Tauhid,Fiqh,Tasawuf) dgn sebaik2nya.InsyaAllah, kita akan semakin dkt dgn Allah dan dgn ilmu2 agama yg kita pelajari itu pulak,kita blhlah berdakwah pd org2 sekeliling kita.

ada lagi satu plak... si Rukawa Kaede yg mmg genius dlm sukan basketball pula.. mm,sy umpamakn mcm org2 yg mmg da dalami ilmu agama ni. Maksudnya rakan2 kita yg kiranya ilmu agamanya lbh baik (dr sy,semestinya.heheh). walaupun bakat Rukawa mmg diakui,tp dia masih lg kena berusaha utk m'jd benar2 yg terbaik. Makanya,kita2 yg sudah punya ilmu agama ni jgnlah berhenti bila sudah merasakn kita ada byk ilmu. Gunakn ilmu itu utk sebarkn agama Allah,then.. tambah lg selagi kita masih blh belajar. Ilmu Allah itu kan luas~ :)
heheh... maaflah kalo entri kali ni tunggang terbalik.. masih tgk Slam Dunk ni sambil menaip. harap2 la korg faham. xfaham pn,buat2 PAAAAAHAAAM ja la..heheh. (kurang asam betul sy ni..)

Apa2 pn..itu ja lah buat masa skrg.. yare yare.. da melalut rasanya sy ni. brrrrrrrr... im gettin outta here...huhu~~

1 comment:

NUR AZAH BT YUSOF said...

akk nih 2x8 jeh ngan kkk sye..
dah la tuh..
bkn stakat vcd jeh..
komik die..
mak aii..b'kotak kat umah tuh..adoyai~~~
mcm2 anime~huh..
tp xpalah..
dah minat kan..
hOhOhO~~

Related Posts with Thumbnails